Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Friday, June 12, 2015

Career mom vs Biz mom ;-)



My life as a working mom and at same time doing online business is not easy apabila dua-dua benda kita nak kejar serentak, dan of course dua-dua benda tu kita nak success kan... 

End of 2011, left my career at one company. Reason masa tu?.. To focus more on my kids yang tengah membesar.. dan dalam masa sama..mood excited nak buat biz 100% fulltime memang tengah meletop-letop la. 
Masa tu....Happynya.. Allah saja yang tau. coz seronok dapat manage family; no such nak terkejar-kejar keluar awal pagi ke pejabat dan sebagainya.
Rutin masa tu pun..as a plain housewife kan...Tengahari lepas masak.. jemput si abang balik sekolah. Si kecik pula, buat peneman bila rasa dah bosan duk rumah. Kesana-sini ku bawa dia berjalan.. tak kisah lah samada pergi biz meeting, mahupun bawa pergi shopping. 

Allah knows best..Early 2014, atas sebab tertentu... I decided to kerja balik. 
Masa tu si abang dah 6 tahun... dan adik dah 4 tahun... Such a tough decision to make... and it is not easy to start work balik.... tapi takpe. Husband penguat semangat... and deep in my heart.. pujuk hati...coz I have my own Goal to achieve. Walau macammana pun.. I have to achieved that goal.. 

............

Dipendekkan cerita... selamat la ku kembali ke dunia pekerjaan ... Rezeki Allah kan... and now pun dah 2015 already... Along these few years.... of course lah banyak cabaran dan dugaan.... tapi that is Normal la kan? Dua- dua Niza still buat... biz online..dan bekerja... Mencari rezeki yang halal dan berkat demi sesuap nasi... 

Hakikatnya..bila nak bandingkan antara keduanya....for me, buat biz banyak mengajar 'erti keinsanan' dalam kehidupan, apabila semua tangungjawab lebih pada telapak tangan sendiri.. susah senang menguruskan masa dan ekonomi sendiri...lebih rajin, maka lebih la yang dapat... begitu juga sebaliknya.. Bekerja dengan majikan pula, cabarannya pun tak kurang hebat... cuma nature-nya ia lebih straight forward... Allah tau..... :)

Anyway.......

Life is simple je sebenarnya... Walau apa pun pekerjaan yang kita lakukan sekalipun...janganlah sesekali mengata bab rezeki sesiapa... Sebagai contoh, orang yang makan gaji tu kurang bagus kerna bergantung harap pada majikan sahaja; dan orang buat biz sahaja yang hebat, punyai income unlimited bla-blaa ..and vice versa walaupun hakikat mengatakan 9/10 sumber rezeki datang dari perniagaan. 

Muhasabah diri. Ingat balik..rezeki tu sapa yang punya?... Hanya Dia.... Allah Yang Satu :) 



As business mom ;-)



As career mom ;-)

Selamat berusaha dan berjaya dunia akhirat.


 

No comments:

Post a Comment