Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Wednesday, March 6, 2013

Perlunya ada Extra Income!



Kenapa Perlu Ada Side/Extra Income?

Salam semua, 

Pernah tak sesekali teringat ,
kenangan dulu-dulu waktu kecil2 sket..muda remaja, 
ikut mak pergi ke pasar malam...

Dalam 10-15 tahun yang lepas, rasa-rasanya kalau nak beli barang dapur kat pasar malam, bawak rm20 pun dah cukup. 
Dapat ayam seekor, sayur-sayur, barang kering skit dan cukup juga untuk tapau makanan - nasi kerabu 2 bungkus, keropok lekor, kueytiow goreng, air soya etc untuk satu family lagi.
Tapi itu dulu.. sekitar tahun 90-an... 

RM20 pun dah cukup besar kan?.

Tapi sekarang, dah tahun 2013 ni,
kita pulak sebagai mak ayah...ada anak-anak...
 kalau bawak rm20 pergi ke pasar malam,rasanya ngam-ngam cukup untuk beli ayam seekor je (sebab average harga ayam sekarang dah reached rm15-rm16!), sayur pula..boleh lah beli rm 5 (untuk 3 jenis) .. itu je kot yang dapat... nak beli extra lagi?? kopok lekor seringgit pun dapat baper ketul jer kan? 
jadinya.. memang tak cukup la bawak rm20 buat belanja... itu baru pergi pasar malam..

 so, agak2 kalau nak gi pasar malam sekarang ni, kena standby berapa yer dalam tangan?...rm30?..rm40? ... niza kadang biasa bawak sampai rm50  ke rm100 untuk beli barang-barang yang basic jer... iyer la kan... nak beli ikan kembung sekilo pun dah dekat berapa belas ringgit... tu belum lagi masuk ayam, udang, sotong dan lain2 lagi... 
so, takkan lar nak makan ikan kembung tiap-tiap hari?


So, nampak kan perbezaan dulu dan sekarang..
Realiti kehidupan dalam sedar tak sedar.



*********

Jadi,bila situasi begini, agak-agak, berapa income seisi rumah yang perlu ada untuk dapatkan keadaan yang selesa? Dimana kita nak membeli pun tak perlu berkira...

Rasa cukup tak dengan dapat gaji RM2,000? RM3000? atau RM5,000 sebulan? 
Pendapatan seisi rumah dalam rm6,000 ke bawah?
Dengan Nak bayar rumah, ansuran kereta, petrol, yuran anak-anak sekolah, lampin, susu untuk anak yang kecil, nak beli supplement, vitamin untuk diri sendiri...riadah...bercuti dengan family...juga sesekali nak lar belanja family makan kat luar...

Contoh la kan..


Bila tengok table kat atas ni, logik juga bila dikatakan pendapatan seisi rumah bawah RM6000 pun masih dikategorikan sebagai tahap sederhana.
Nak kena gaji berapa baru dapat tahap 'selamat'?


Pengalaman lepas, 
Gaji hubby + Niza ada lar dalam RM7,000 ++ jer...
Ya Allah, itu pun memang tak cukup... bayar loan itu ini..bayar duit rumah, bagi mak, belanja makan etc.. nak menyimpan lagi lar... rasa-rasanya..rm200 sebulan pun susah... itu pun korek balik bila ada emergency ..huhu....
Bila ada plan nak balik kampung belah suami pun, kena calculate dulu budget. Simpan sikit-sikit dari bulan sebelumnya. Itu pun tak dapat sangat nak belanja mereka.. 
Sedih kan. Tapi itu lar realiti.



Yang tadi tu bab berbelanja. Cuba kalau sentuh bab rumah pula? dan jika selama ini kita masih menyewa, mesti ada niat didalam hati nak dapatkan rumah sendiri pulak..
Dengan gaji sekarang tolak perbelanjaan bulanan, agak-agak berapa harga rumah yang kita mampu miliki ? 

Niza ada lar survey sikit2 kan..area Lembah Klang.. rumah2 teres nilainya semua menghampiri setengah juta.. kalau kat rural area sikit.. boleh lah dapat dalam 300ribu ++.. Itu pun bayar bulan-bulan dekat RM1500++... 
Umah mak niza kat Gombak tu, takdelah besar mana, tapi nilainya pun dah dekat RM400k.
Makin mahal sebab sana banyak kemudahan asas. Tapi itu lar, kawasan situ sangat 'crowded' dan sibuk.. 

Yang penting, Kita perlu ingat, yang nilai rumah, makin lama makin meningkat. Kalau tak beli tahun ni, tahun depan mungkin harganya meningkat lagi sekali ganda!
Banyak tu...

Sebab itu, pentingnya kesedaran bila kita dah tahu harga barang, harga rumah makin meningkat dari tahun ke tahun. Kena mulakan sesuatu dari sekarang. 
Terutama sekali apabila kita dah berkeluarga. Tak perlu nak mengharap orang turunkan harga barang setiap tahun, juga tak perlu nak mengharap bos naikkan gaji setiap tahun. 
Kalau Kenaikan yang bos nak beri tu berapa je pun kan? RM50? RM300? 
Itupun setahun jer sekali selepas kita dah dedicate bekerja 365 hari setahun untuk syarikat.
Ala..tolak la cuti hujung minggu dan cuti sikit2.... 

So, nampak kan kat sini kena cari extra income bulanan? 
Berapa income extra yang kita nak? seratus? dua ratus? seribu?
Atau alang-alang nak buat extra income, biarla boleh sampai puluh ribu kan...

Agak-agak lar kan.. macam mana nak dapat extra income yang ribu-ribu tue? 

 Sebenarnya banyak jer cara.. Tinggal kita jer yang nak buat atau taknak sahaja... 
Salah satu ialah dengan Berniaga sebab 
Berniaga adalah salah satu cabang besar yang boleh dapat unlimited income. 

So, kita berniaga lah. Jadi usahawan. 
Harus berbangga jadi peniaga, usahawan... 9/10 sumber rezeki kan daripada berniaga..
Tapi usahawan yang bagaimana kita nak jadi?

Ada orang berniaga pasar malam, 
ada orang berniaga barang kulit kat uptown, 
ada yang berniaga menjual tudung/handbag online etc..
So, Ikut pada selera masing-masing.. 

Cumanya disini, 
macam niza cakap tadi la..
Alang-alang berniaga, biar la untuk jangka masa panjang, 
betul-betul boleh ubah kehidupan...

Contoh terdekat, 
dengan menjadi usahawan ONLINE. via Premium Beautiful,
di bawah 

GREEN LEADERS ACADEMY MALAYSIA
(GLAM)

Photo: Beautiful leaders from GLAM Team with top fashion designer Radzuwan Radzuwill at Bella Awards.. This Beautiful business bring us to another level and new dimension. Glad, ive chose the right group and platform.. which is Premium Beautiful business with Green Leaders! Its not too late start your journey with us now. with me and the team..here! pm me how!
Pengasas GLAM, Hanis dan Mai bersama pereka fesyen terkenal Radzuwan Radzwil di Anugerah Bella, 2 March baru-baru ni.


Disini, bisnes yang lebih mudah dan simple untuk buat side income terutama sekali bagi yang nak mulakan secara SEPARUH-MASA (part time) sebab kita buat secara 
Online dan 
income bulanan, KITA sendiri yang tentukan. 


unlimited income

Nak dapat up to belas ribu ke, puluh ribu ke... semua BOLEH.
Coz, Bulan pertama pun dah boleh dapat up to RM3,000. 

Bisnes ni telus. 

Semua Based on 

Usaha berterusan (ingin belajar)

Kerjasama dalam kumpulan. 


SIMPLE.

Photo: Fullhouse class tonight at Green Leaders Academy Malaysia. Proud to be part of young entrepreneurs. Commited... Success doesnt come to you easily, you have to get and fight for it! -with my new partner.. =)
Training di GLAM - semua untuk usahawan muda. 
Kelas adalah percuma. Nak datang, beritau je Niza ok?




Ramai yang dah terbukti berjaya bersama GLAM, 
walau dari 0 knowledge pasal bisnes...

Konsisten, komited dan Mahu, 
Insyaallah mesti boleh!





So, kalau nak cerita pasal business plan, Modal, dan cara kerja..
Better Niza jumpa personally. 
Supaya senang Niza terangkan satu persatu... 
senang faham dan jelas tentang online business ni.

Trust me, buat bisnes ni, 
 modal adalah sangat Fleksibel dan tak perlu ada solid premis, nak kena register ssm ke sebagainya. 

Cukup dengan Kemahuan dan Usaha yang berterusan. 
Juga Nekad " Aku nak kehidupan yang lebih baik dari sekarang". 

So, ambil tindakan sekarang. 
Kena Buat sesuatu demi MASA DEPAN sendiri.
Untuk anak-anak, keluarga, orang-orang disekeliling, 
juga orang-orang susah yang ingin sekali dibantu....

Salah Satu Cara, 
Ingin dibantu dan membantu ialah dengan menjadi 


Usahawan Muda di 
Green Leaders Academy Malaysia!


Lots Of Love

Azniza Arshad
012.296 9042
Whatsapp 017.217 0783

No comments:

Post a Comment