Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Thursday, November 8, 2012

Keyakinan Diri, Jom baca.... ;-)

Entry ni Niza nak cerita sikit pasal self-confidence / keyakinan diri  ..


*Niza bukan pakar, tapi saja je nak berkongsi mana yang Niza tau dengan semua.. Moga bertambah-tambah Positif la kita hari ni, esok dan seterusnya, k*

Apakah itu Keyakinan diri / Self Confidence?
Keyakinan ialah kepercayaan yang tidak berbelah bagi. 
Keyakinan diri ialah kepercayaan bahawa diri boleh mengendalikan kehidupan dengan baik serta segala cabaran yang dihadapi dengan sebaiknya.

Tahap keyakinan diri / Level of Self Confidence
Ada banyak peringkat / level yang boleh nampak tahap self confidence dalam diri kita ni. Contoh dari segi perlakuan, tutur kata, bagaimana kita bercakap, apa yang kita sebut dan mcm-mcm lagi. 

So, table ni menunjukkan perbezaan di antara 'self-confidence' dan juga 'low self-confidence'..
Jom kita check-check, ;p 

hmm... nampak kan perbezaan antara kedua-duanya..


So, sini share 10 tips bagaimana nak mewujudkan keyakinan diri .. 
sumber niza ambil dari sini k... 'keyakinan'Anggapkan diri anda yang diciptakan oleh Allah adalah sama seperti orang lain, tiada yang kurang dan tiada juga yang lebihnya.02.Orang lain boleh buat, kenapa anda tidak boleh buat? Pedulikan apa orang nak kata tapi yang penting pelajari apa orang lain buat terlebih dahulu sebelum kita buat.

03.
Apa kekurangan/kelemahan yang ada pada diri anda dan baikinya. Jangan biarkan ia terus berkekalan tanpa ada sebarang usaha dari anda.
04.Jangan takut-takut atau teragak-agak untuk melakukan sesuatu yang positif. Berani!
05.

Elakkan perasaan malu yang tidak bertempat. Ketepikan! Tonjolkan diri anda.
06.

Lakukan riadah yang ringan sebelum melakukan sesuatu pekerjaan, ianya sebagai warm up dan dapat mengaktifkan diri seseorang.
07.Kemas diri dan anggapkan diri anda adalah terbaik pada hari itu. Ya saya boleh!
08.

Apabila berinteraksi pandang tepat pada muka dan mata orang yang kita sedang berinteraksi dan gunakan sedikit pergerakan tangan untuk menerangkan sesuatu. Jangan terlalu kaku.
09
.


Apabila memulakan sesuatu tugas jangan memikirkan tentang masalah, tetapi fikirkan tentang hasilan yang akan dapat selepas tugas tersebut.
10.Sentiasa peka terhadap waktu, jangan berlengah-lengah atau bertangguh dalam melaksanakan sesuatu tugas. Masa itu emas! Setiap waktu berharga.

more reading... boleh baca disini eh.. ;)Jom sama-sama kita tingkatkan keyakinan diri dalam apa jua pekerjaan yang kita lakukan... Cuma bagi diri niza pula, tahap keyakinan diri niza makin bertambah semenjak dua menjak buat bisnes Premium Beautiful ni.. Hmm, bagaimana tue ya?
Contact je Niza for more info ya..

Premium Beautiful : Cash/Credit Card/Installment Accepted
Premium Beautiful Agent : Open to anybody, anywhere and everywhere!

Azniza Arshad
012-2969 042

No comments:

Post a Comment