Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Thursday, November 1, 2012

Info : Kanser/Barah Payudara

Sebentar tadi,sambil mandikan anak,niza sempat juga tonton satu rancangan di TV1 mengenai kanser payudara ni. 

Hmmph,bila dah ter-tengok rancangan tue, secara tak langsung, rasa takut pun mula la menyelinap dalam sanubari ni sebab sebenarnya penyakit ini boleh menyerang 'sesiapa' sahaja tanpa mengira umur, bangsa ataupun latar belakang. 

Maklumlah,payudara kan antara 'aset' yang paling berharga buat seorang wanita. So,jom kita sama-sama tingkatkan ilmu dan kesedaran dalam diri tentang kanser ni...
walaupun sesungguhnya Setiap Wanita Dalam Dunia Berisiko Menghidapi Penyakit Ini!!! ..

 Tapi, insyaAllah, kalau kita tahu cara untuk menghindari, baik kita mulakan dengan menjaga 'aset' kita tu dari sekarang :)

So, mari kita sharing2 k... ;)


Sedikit fakta untuk rujukan kita bersama , boleh klik link ni..


Kes kanser payudara meningkat dan meningkat setiap tahun di seluruh dunia. .. oh NO... !!!



Setiap 3 minit, 
seorang wanita akan disahkan menghidap penyakit barah payudara di Amerika Syarikat.

Setiap 11 minit,
seorang wanita meninggal akibat serangan penyakit
barah payudara di Amerika Syarikat.

Setiap tahun, 
sebanyak 30,000 wanita dan 200 lelaki disahkan menghidap penyakit barah payudara di United Kingdom.

Itu di Amerika Syarikat, di Malaysia pula ...


Kanser Payudara di Malaysia – Faktanya

Kanser payudara adalah kanser paling biasa keseluruhannya dan kanser paling biasa di kalangan semua wanita dari umur 20 tahun di Malaysia bagi tahun 2002 dan 2003

Kanser payudara paling biasa di kalangan kaum Cina, kemudian kaum India dan akhirnya kaum Melayu.

Kanser payudara menyumbang 31% daripada jumlah kes kanser wanita yang didiagnosis pada tahun 2003. (30.4% dalam 2002)

Tanda-tanda awal kanser payudara.





Sesiapa sahaja boleh menghidapi penyakit ini, tetapi RISIKO ADALAH  LEBIH TINGGI bagi mereka yang :

1. Ada sejarah dari ahli keluarga (keturunan)
2. Sejarah diri sendiri (pernah hidap barah2 lain spt barah ovari, barah usus, rahim dsb)
3. Sejarah haid (datang haid seawal usia 9 tahun, putus haid lewat sekitar usia 55 tahun). bagi ibu yang melahirkan bayi pertama di bawah usia 30 tahun, risiko terkena penyakit ini adalah lebih rendah.
4. Pemakanan - pengambilan banyak makanan yang berlemak.
5.Pengambilan hormon
6. Obesiti 


Cara periksa ketulan / lump pada payudara



Dengan Teknologi FIR yang ada pada korset Premium Beautiful (Long Bra/Short Bra) dan juga pemakaian secara konsisten sebenarnya sangat -sangat membantu untuk  merendahkan risiko bagi terkena penyakit berbahaya ni. 

Premium Beautiful Long Bra

Premium Beautiful Short Bra

 Fungsi cup Bra itu sendiri yang berbentuk piramid memang membantu untuk tidak menekan puting payudara dan seterusnya  membantu payudara berada dalam keadaan sihat dan normal. 



Jomss kita sama-sama jaga "payudara " kita, kerana itu adalah amanah Allah swt kepada diri kita sendiri... ;)

Say NO to breast cancer.

Azniza Arshad
012-2969 042

No comments:

Post a Comment