Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Premium Beautiful Corset by Azniza Arshad

Wednesday, May 2, 2012

Tip Kemudi kewangan....

salam semua.... hehehe...

Nak bercerita..tadi sambil jalan-jalan di Jusco..sempat gak la kaki ni singgah ke bookstore...niza ni memang tak sah la kalau balik tanpa 'buah tangan' dari mana-mana.. ada-ada jee yang nak dibeli.. kalau tak baju,kasut...tak kasut..tudung...gitulah......

Ok,hasil 'tangkapan' niza malam ni ialah majalah "keluarga' dan majalah "harmoni"...tengok kaver mcm bessttt je..... ambik je la kan,,, kurang2 pon, leh deduct tax utk tahun depan..hehehehe..

majalah harmoni - cover depan neelofa & ibu dia...cantik dowh dua beranak ni.. (: 

Actually,bukan cover depan yang niza nak crita,tapi ada satu topik dalam majalah "harmoni" yang niza rasa cam best je kalu share ngan semua ...

TIP MENGEMUDI KEWANGAN RUMAH TANGGA
Biasalah kan, kalau dah berumah tangga ni..kena pulak duduk kat kolumpo ni...masalah kewangan mmg common la... nak2 pulak, anak dah berderet....si kecik dengan susu la..lampin la..nak bawak gi aquaria la..swimming pool..., si abg lak nak duit blanja sekolah la,nak beli baju sukan la,nak join rombongan sambil belaja...ada-ada jaaaa...

So,apa2 pun,,semua kena ada budget +plan baik punya baru la menjadi.. So, kat bawah ni ada point2 yang niza rasa berguna la sebagai panduan kita 'kontrol' monthly expenses kitaa....

1.Buat perancangan bulanan (mustiii)
2.Membeli tue kena pikir antara keperluan, kehendak atau keinginan..(ni mmg niza fail!)
3.Amalkan peraturan 10% ... (wajibbbbb!)
4.Masak sendiri+ sistem bekalan ...(ni mmg berkesann..tp tak sempaaattt nk buat..): )
5.Jimatkan penggunaan air + elektrik,... (pakai la energy saving pny produk..Go Green!)
6. Elak bawa anak-anak ketika membeli belah...(alamakk...mcm kesiann je nak tinggal budak2 ni....rasanya kalau bawak diorg, xde efek apa pon..sbb nafsu mak dia ni yang terlebih2..hahahahah...............)

hahahaha...... so,tu dia point tu ponder ...kalu korang rasa bestt..apelagasss..follow le.... heheheheh............

No comments:

Post a Comment